Internationale 

Papier Biennale Rijswijk 2012

   
 
 
 

Persbericht

Papier Biënnale Rijswijk 2012 wegens succes verlengd tot en met 13 januari 2013.

Wegens het overweldigende succes en lovende reacties wordt de 9e Papier Biënnale in Museum Rijswijk met zes weken verlengd.

Bouwen, vouwen, snijden en beeldhouwen met papier en karton. Op de Papier Biënnale 2012 komt het allemaal aan de orde. Deze expositie in de nieuwbouw van Museum Rijswijk laat zien hoezeer de grote veelzijdigheid van papier en karton kunstenaars inspireert!

Zuilen van karton, zo gedetailleerd dat je niet weet wat je ziet. Op de computer ontworpen en uitgesneden in honderden platen dun karton. Met zijn digitale architectuur begeeft Michael Hansmeyer zich op de grens van kunst en wetenschap.
Als een fata morgana zweeft een metropool in de ruimte. Geometrisch en gelijkend op de circuits van een computer. Ontmenselijkt. De architectonische sculpturen in dun karton van Katsumi Hayakawa symboliseren de eenzaamheid van de mens in de moderne stad.
Origami met een sculpturale zeggingskracht is te zien bij het werk van de volgende twee kunstenaars. Een technische achtergrond en een passie voor papier komen samen in de geometrische vouwsels van Eric Gjerde. In zijn nieuwste werk experimenteert hij met papier, dat wordt gemaakt door bacteriën. Daar tegenover staan de vrije vouwsels van Georgia Gremouti, die al groeiend als kristallen lijken te ontstaan.
Het gevoel van de blues verbeeld in papier en karton. Peter Bes maakt levensgrote figuren: groepen blues- en soulzangers, emigranten en seizoenarbeiders. Melancholiek en groots staan zij vereeuwigd als in een verstilde film.
Jarenlang bouwt Frits Achten aan zijn sculpturen van papier-maché. Zij ontstaan langzaam als het nest van de papierwesp of het omhulsel van het koraaldiertje en ontwikkelen zich tot organische vormen met sensuele curven en holtes.
Sculpturen van sterk uitvergrote onderdelen van pistolen en machinegeweren gemaakt van papier-maché van kranten, dé overbrengers van nieuws over geweld. In een cultuurkritische beeldtaal laat Jacqueline Overberg de hechte relatie zien tussen schoonheid en geweld.
Op een afstand lijken de monumentale werken van Johnny Beerens op realistische schilderingen van een stukje uitvergroot landschap. Maar van dichtbij worden het driedimensionale landschappen, laagreliëfs van papier, ontstaan door het uitgieten van natte pulp over natuurlijke materialen zoals kiezelstenen, schelpen of takjes en pas daarna beschilderd.
Het Combat Paper Project is een samenwerkingsverband van Amerikaanse oorlogsveteranen om hun oorlogservaringen te verwerken. Het papier waarop zijn hun kunstwerken drukken, is gemaakt is van gebruikte legeruniformen.

Kunstenaars Museum Rijswijk:
Frits Achten (Nederland), Marlies Adriaanse (Nederland), Sophie Arup (Engeland), Johnny Beerens (Nederland), Peter Bes (Nederland), Combat Paper Project (Verenigde Staten), Eric Gjerde (Frankrijk), Georgia Gremouti (Griekenland), Michael Hansmeyer (Zwitserland), Katsumi Hayakawa (Japan), Jacqueline Overberg (Nederland), Anne van de Pals (Nederland), Katrien Vogel (Nederland), Debra Weisberg (VS), Marleen van Wijngaarden (Nederland)

Openingstijden Museum Rijswijk: dinsdag tot en met zondag van 11-17 uur.

In Museum Meermanno, Den Haag was 2 december de laatste dag van de Papier Biënnale Rijswijk . De kunstenaars, die hier waren te zien, worden nog wel op de website van Museum Rijswijk getoond: Laura Behar (Israël), Peter Collingridge|Apt Studio (Engeland), Jérome Corgier|Atelier Pariri (Frankrijk), Ebon Heath (VS), Alicia Martin (Spanje), Ros Rixon (Engeland).